Kiting og seiling

 

Norges seilforbund har gleden av å tilby aktiviteten Kiting

Ønsker du å bruke vinden som drivkraft, og kjenne friheten med å være i ett med naturens elementer? Kiting er den ultimate aktivitet for å oppleve naturen samtidig som du benytter elementene som drivkraft. Kiting er en helårs sport som aktivt utøves på snø, vann og på åpne plasser på barmark. Kiten er en drage med liner festet til et styre som igjen kan festes til, rullestoler og andre fremkomstmidler. De festes oftest til et trapes som utøveren har på seg, og gir god kontroll for de som har bevegelighet og følelse i hofte/ overkropp.

 

Sporten handler i stor grad om kunnskap om vær og vind, og å kunne anvende kiten sikkert. I dette prosjektet vil deltakerne utøve sporten på barmark, og målet er at utøveren skal kunne bruke dragen til å kjøre en bestemt rute eller bare kose seg med å kjenne friheten ved å suse frem og tilbake i ett med naturen. Valnesfjord har flotte jorder med masse plass og hyggelige bønder, så det blir en flott uke i nord. I tillegg vil alle få mulighet til å bruke kunnskapen til å seile en 40 fots selbåt på dag nr 3. Dette er en flott mulighet til å lære å bruke vindens krefter på vann i trygge omgivelser, og samtidig se om seiling er noe for dem. Da kiting er en form for seiling er disse to aktivitetene en flott kombo. Skulle det vise seg at vind forholdene egner seg ypperlig til kiting alle 3 dagene, vil kiting bli prioritert fremfor seilturen.

Hvem kan delta:

Er du glad i naturen og nysgjerrig på vær og vind, fart og spenning? Kiting er definitivt i vinden om dagen – du har kanskje sett Kronprins Håkon kite på NRK`s ”oppdrag sognefjorden”? Eller sett noen kite på vidda etter i sjøen? Aktiviteten kiting passer til de aller fleste, men utøveren må ha èn fullt fungerende arm. Aktiviteten kan tilrettelegges for synshemmede, hørselshemmede, mennesker med lammelser og rullestolbrukere.

 

Viderekommende:

Har du prøvd å kite før, eller har du deltatt på kitekurs på tidligere arrangementer som Ridderrennet og Arctivity? Vi tilpasser kurset slik at du kan fortsette der du slapp på forrige kurs. Vi har mange instruktører så tett oppfølging og individuell kursing er mulig. Det vil være nødvendig å bruke noe tid på å oppfriske teori om vind og sikkerhet.

 

Utstyr:

Du trenger ikke å ta med deg noe spesielt utstyr. Det kan være kjekt å ha solbriller og en vindtett jakke. Ellers anbefaler vi at du har på deg det som føles komfortabelt å bevege seg i.

Har du rullestol som egner seg til terreng må du gjerne ta med denne.

 

Vi stiller med:

Kiter i alle størrelser

Trapes

Mountain boards

4 hjulinger

SUP

Seilbåt

Dyktige instruktører

Sol og vind 😉

 

Hva får du ut av de tre dagene?

Kurset vil gi deg en innføring i vindteori, sikkerhet, vær og omgivelser. Alle vil få mulighet til å lære å fly små drager med moderat kraft, for så å prøve større drager som kan trekke vedkommende trygt bortover i tilpasset fremkomstmiddel. Målet er at du skal lære å sikkert anvende kiten til å forflytte deg og kjenne friheten dette gir. Alle som gjennomfører kurset vil være egnet til å kite på snø og barmark med ulike hjelpemidler som ski, sitski, rullestol eller buggy. Ønsker man å prøve seg i vann anbefales videre kursing etter Arctivity, og deltakerne bes da å ta kontakt med seilforbundet eller instruktøren på kurset.

Hvem er vi?

Kiting er en gren som ligger under Norges Seilforbund og det Internasjonale Seilforbundet. Dette betyr at seilforeninger tilknyttet NSF kan ha egne Kite-grupper eller at kite-klubber kan være medlemmer av NSF direkte. Hovedinstruktøren har helsefaglig bakgrunn og lang erfaring med å lære bort kiting. Resten av instruktørene er dyktige kitere og instruktører som gleder seg til Arcivity 2016!

 

Program:

Dag 1:

Du vil få utdelt et kompendium med informasjon om kurset og nyttig informasjon om aktiviteten.

Introduksjon, infomøte og fremvisning av inspirerende videoer.

Hvordan fungerer vinden, og hvordan kan vi bruke denne som drivkraft? Hva må man tenke på når man flyr en drage? Ut og fly kite! Alle vil få prøve å fly en trainerkite, og lære seg hvordan den skal håndteres. Ulike oppgaver vil være å styre kiten kontrollert i vindvunduet, loope kiten, lauche og lande den kontrollert. (Rigge stor kite. Rigge opp og ned kite, feste liner, teori om sikker launche og landing samt bli med på en liten kitetur med instruktøren for å kjenne på kitens krefter. Om begrenset tid flyttes dette til dag 2).

 

Dag 2:

Sikker rigging av kite

Sikkerhetsmekanismer. Prøve utløseren. Hva gjør jeg hvis jeg mister kontroll på kiten? hva gjør jeg hvis jeg kræsjer kiten i noen andre? Fly stor kite, med tett oppfølging av instruktør. Her vil deltakeren få mulighet til å kjenne på kreftene og på å bruke denne aktivt! Dette gjøres hovedsaklig uten fremkomstmiddel, men tilpasses etter hver enkelts nivå. Mestrer utøveren styring av kiten går vi videre til å bruke kiten med fremkomstmiddel. Kunne rigge så selvstendig at vedkommende kan gjøre dette selv ved senere anledning (om man behøver hjelp av assistent eller medhjelper er dette selvsagt helt ok). Individuell tilrettelegging av fremkomstmiddel. Teste ulike muligheter, fremkomstmidler.Målet etter dag 2 er at utøveren trygt skal kunne gjøre aktiviteten uten videre kurs (på barmark). Det er mulig at hver enkelt trenger ulik oppfølging etter kurset, men i utgangspunktet skal man ha et godt nok nivå til å kite på barmark og snø etter endt kurs.

 

Dag 3

Siste kursdag tar vi en tur i en 40 knops seilbåt hvor vi får brukt kunnskapen aktivt på vann, i trygge omgivelser!

 

Vær og vind:

Da dette er en sport som styres helt og holdent av værgudene så må vi ta dette i betraktning. Det blåser veldig ofte i Valnesfjord så sjansen er stor for at vi kommer oss gjennom alle punktene på agendaen. Skulle vinden utebli deler av kurstiden tar vi oss en padletur med kajakk, kano og stand up paddle (SUP) i de flotte omgivelsene rundt helsesportsenteret.

 

Norges seilforbund håper du ønsker å lære å fly med oss.

Velkommen til en aktivitet i vinden… velkommen til den fantastiske sporten – KITING!

Les mer om kiting på http://seiling.no/index.php/aktiviteter/kite

Les mer om seilig på seiling.no

Kontaktperson for aktiviteten: Kesia Olaussen,  Kesiaco@gmail.com